Petitie pentru sustinerea proiectului B486/08-05-2007 – Infiintarea Politiei Animalelor in Romania

  • par: Org. Robi
  • destinataire: Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati

 

9 membri ai Parlamentului Romaniei au depus in mai 2007 un proiect de lege pentru prevenirea cruzimii fata de animale care propune infiintarea Politiei Animalelor, institutie compusa obligatoriu din iubitori de animale. Politia Animalelor va avea atributii de inspectie si control ale protectiei animalelor si prevenirea cruzimilor fata de acestea conform prezentului proiect/legi.

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=8414

Infiintarea Politiei Animalelor in Romania va transmite societatii mesajul ca abuzurile fata de animale nu pot fi tolerate, asa cum prevad legile de protectie a animalelor – romanesti, europene, universale; numai prin sanctionarea actelor de cruzime fata de animale, prin informarea publicului in legatura cu masurile aplicate dar si cu succesele obtinute, oamenii vor deveni mai umani fata de animale si, bineinteles, fata de oameni.



Cateva din prevederile proiectului:

Conform proiectului, urmatoarele cazuri de cruzime sint considerate infractiuni: omorirea nejustificata a unui animal, inclusiv tentativa; chinuirea oricaror animale prin manipulari ori fapte ca cele specificate in continuare, savirsite sau favorizate cu buna stiinta, care pot sa determine o suferinta intensa sau prelungita sau repetata, indiferent daca fapta a condus sau nu la moartea animalului; sacrificarea considerata admisibila in raport cu normele legale, dar efectuata sau provocata in conditii de suferinta ce putea fi inlaturata sau redusa pina la cel mai scazut nivel posibil, tinind seama de reglementarile legale si de procedeele sau tehnicile recomandate de forurile nationale si internationale competente; torturarea, mutilarea, sufocarea, otravirea – exceptind cazurile si metodele prevazute de lege pentru anumite rozatoare si insecte considerate daunatori; de asemenea incinerarea, ingroparea, jupuirea si inceperea oricarui prelucrari a corpului animalului inainte ca moartea sa fie certa; omorirea, chinuirea, furtul, traficul ilegal cu animale de companie; luptele de animale (organizare, finantare, sprijin, pariuri, orice spectacole singeroase implicind animale); uciderea animalelor pentru consum in conditii care cauzeaza suferinta intensa sau prelungita in abatoare, ferme, unitati de alimentatie, gospodarii fara respectarea normelor de sacrificare umana; sacrificarea in locuri neautorizate cu exceptia gospodariilor pentru consumul propriu, sacrificarea animalelor pentru blana, specii domestice si salbatice fara respectarea normelor de eutanasie pentru fiecare specie recomandate de experti internationali si acceptate pe plan national; uciderea ne-necesara sau provocarea de suferinte intense, ce puteau fi evitate, animalelor folosite in scopuri stiintifice, fara respectarea legislatiei existente, comertul ilegal cu animale si produse animaliere, orice alte fapte care constituie infractiuni conform prevederilor prezentului proiect.

Urmatoarele cazuri de rele tratamente sint considerate contraventii: cresterea animalelor in conditii de aglomerare excesiva; transportul si expunerea animalelor la aglomerare excesiva si durata excesiva, in pozitii cauzind suferinta sau neavind suficient aer sau apa; privarea animalului propriu sau aflat in ingrijire de hrana adecvata, apa, adapost, posibilitate de miscare; supunerea animalelor la munci mai presus de puterile lor, nerespectind specia, virsta, starea sanatatii, inclusiv starea de gestatie inaintata; lovirea brutala, inteparea animalelor pentru a le forta sa depuna eforturi peste limitele lor sau pentru a face un animal cazut, ranit sau bolnav sa se ridice; nerespectarea odihnei necesare pentru animalele de munca; tinerea lor excesiva sub intemperii care pot provoca imbolnaviri; izgonirea sau abandonarea animalelor domestice, utilitare sau de companie care nu mai pot fi folosite din cauza batrinetii, bolii, infirmitatii; folosirea animalelor in concursuri, curse, spectacole, circ, filmari, publicitate, expozitii, distractii, sporturi sau tinerea lor in gradini zoologice fara grija necesara pentru siguranta si bunastarea acestora, sau grija pentru soarta lor ulterioara; dresajul brutal al animalelor; iritarea, sperierea animalelor, instigarea animalelor unele impotriva altora sau impotriva oamenilor; tinerea animalelor in conditii improprii in timpul comertului ilegal; lasarea fara control a unui animal care poate constitui un pericol pentru oameni sau altor animale; lovirea, haituirea, chinuirea animalelor..

Conform proiectului, contraventiile se sanctioneaza cu amenzi intre 300 - 10.000 lei (90 - 3000 Euro) iar infractiunea se pedepseste cu inchisoare intre 5-10 ani.

Proiectul permite detinatorului sa tina legat un ciine maximum 4 ore pe zi; ciinii nu vor fi legati la punct fix fara posibilitate de miscare..

Daca lasarea unui animal in posesia proprietarului se considera ca reprezinta un pericol imediat pentru animal, Politia Animalelor poate confisca temporar animalul.

Cu privire la animalele fara stapin: se interzice eutanasierea ciinilor capturati sau tinuti in adaposturi; se interzice folosirea ciinilor capturati sau tinuti in adaposturi pentru experimente. Ciinii vor fi sterilizati, inregistrati; daca nu sint revendicati in 60 zile pot fi dati in adoptie unor persoane care ofera garantia bunului tratament; inainte de adoptie ciinii vor fi vaccinati antirabic. Eutanasierea ciinilor si pisicilor este permisa conform procedurilor umane numai daca sunt bolnavi incurabili sau au demonstrat ca sunt periculosi.

Obligatia sterilizarii ciinilor si pisicilor fara stapin revine medicilor veterinari concesionari din zona de actiune. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie. Costurile rezultate vor fi suportate de bugetul local/judetean si de Autoritatea Sanitara National Veterinara.

Prevenirea cresterii populatiei de animale fara stapin se va face prin:

-      aplicarea dispozitiilor prezentului proiect/legi privind obligatiile proprietarilor de a evita pierderea si abandonul animalelor lor de companie;

-      limitarea inmultirii animalelor de companie cu detinator; sterilizarea in proportie cit mai ridicata a celor fara stapin;

-      actiuni de protectie a animalelor in cazul demolarilor sau unor calamitati.

Nu pot fi ucise pentru consum primatele, ciinii,  pisicile, caii, delfinii, ca animale cu dezvoltare neuro-psihica superioara.

Animalele salbatice pot fi tinute in captivitate numai cu acordul Politiei Animalelor.

Ministerul Educatiei va avea in vedere includerea in programele de formare si perfectionare a cadrelor de specialitate, tehnicieni, lucratori in domeniile medical veterinare, biologice, zootehnice a notiunilor cu caracter stiintific, tehnic si etic menite sa asigure respectul fata de viata si inlaturarea sau reducerea in cea mai larga masura posibila a suferintei animalelor asupra carora se exercita activitati umane.

Actiunile educative privind prevenirea cruzimii fata de animale si protectia acestora vor avea in vedere si unele grupuri de nevertebrate, in special insecte, crustacee si moluste.

 

signer
signer
Vous avez désactivé JavaScript sur votre navigateur. Sans JavaScript, il se peut que notre site Internet ne fonctionne pas correctement.

politique de confidentialité

En signant, vous acceptez les conditions de service de Care2
Vous pouvez gérer vos abonnements à tout moment.

Vous ne parvenez pas à signer cette pétition ?? Faites-le nous savoir.